سبک در معماری داخلی
سبک یعنی راه وروش به طور کلی به دسته بندی معماری داخلی از لحاظ استفاده از فرم ،تکنیک،مواد،دوره زمانی،منطقه و سایر عوامل تاثیرگذار ،سبک معماری داخلی گفته میشود
در ادامه به توضیح تعدادی از سبک های معماری میپردازیم.
سبک معماری داخلی نئوگوتیک
این سبک به نام های ویوالگوتیک ،گوتیک مدرن و چیگساگوتیک نیز مشهور است.
این سبک تمدید شده سبک گوتیک است .درکل به احیای مجدد سبک های قدیمی نئو گفته میشود.
نئوگوتیک مشابه سبک گوتیک استبا این تفاوت که از مواد و مصالح معاصر و روش های ساخت جدید در ان استفاده شده است ویا الگو و المان های گوتیک را بامدل های معاصر وفق داده شده و انتزاعی میشود.
سبک معماری داخلی آرت دکو
خاستگاه این سبک در فرانسه در بین جنگ جهانی اول و دوم بوده.
در این سبک از متریال های آلومینیومی ،کرومی،برنجی براق،شیشه و آینه به وفور استفاده میشود. طراحان این سبک به صورت کاملا جسورانه از فرم های هندسی زاویه دار و منحنی استفاده میکنند.
مبلمان از متریال های فلزی براق ،چوبی با رنگ های پلی یورتانی و یا از سایر متریال های رفلکت دار و پارچه های نرم و براق مانند ابریشم ، پلاستیک و ساتن انتخاب میشود .دیوار ها و فرش ها با نقوش هندسی و مدولار ،پرده ها ساده و نورپردازی توسط آباژور با نورهای گرم طراحی میشود .
سبک معماری داخلی ویکتوریا
باانقلاب صنعتی و افزایش سطح درامد این سبک پا به عرصه گذاشت سبک ویکتوریایی دارای نمایی شلوغ باتزئینات و و کنده کاری های پر نقش و نگار میباشد.
هر سطح از بدنه دیوار دارای یک طرح متفاوت ولی با تناسب و پر هزیته کار میشود.در این سبک مبلمان و اکسسوری با بیشترین حد ممکن استفاده میشود اکثر مبلمانی که با ظرافت و با ابهت ساخته میشود میتواند در این سبک گنجانده شود .در سبک ویکتوریا از رنگ های گرم و پخته مانند خاکستری ،کرم،ماهگونی،زرشکی،بادمجانی،سبز زیتونی و...استفاده میشود.
در مبلمان و پرده ها از پارچه های چیت ،ابریشم و مخمل استفاده میشود.فرش های رنگی و استفاده از الگوهای گیاهی و جانوری و هندسیو داماس و ... از ذیگر نماد های این سبک است .
سبک معماری داخلی چینی
این سبک متاثر از هزاران سال فرهنگ چینی هاست .سبک چینی از سادگی انرژی انرژی و طبیعت بهره فراوان برده برقراری اعتدال
میان انرژی ها فنگ شویی و جلوگیری از انباشتگی و اشفتگی از اصول سبک چینی است.
خط مستقیم مهمترین الگوی طراحی داخلی این سبک است معماری داخلی چینی با تلفیق رنگ های مشکی و طلایی و زرد و قرمز ایجاد میشود .فانوس های کاغذیبا نور گرم نورپردازی فضا را تشکیل می دهد .ظروف آسیایی شمع های تی لایت و دربهای شوجی از دیگر نماد های این سبک است .این سبک تشابه زیاد با سبک های ژاپنی و زن دارد.
سبک معماری داخلی ژاپنی
سادگی و کم کردن جزییات مهمترین خصوصیت سبک ژاپنی است.در این سبک فضا ها باز طراحی می شود از پنجره های بزرگ کشویی برای ارتباط بیشتر با طبیعت استفاده میشود در سبک ژاپنی از رنگ های طبیعی و خنثی بهره گرفته میشود .عناصر این سبک در های کشویی میزهای کوتاه کفپوش حصیری اتاق پوشیده از تاتامی میباشد. از مبلمان های راحت با رنگ چوبی و یا رنگ های خنثی و یا متریال های براق و با کمترین تعداد استفاده میشود .
این سبک الهام بخش سبک های ذن و مینیمالیست است.
سبک معماری داخلی ذن
در ژاپن ذن به معنای مدیتیشن است.تعادل هارمونی و ریلکسیشن مهمترین خصوصیت سبک ذن است.در این سبک فضا ها به شکلی که استرس های زنگی روزمره را از خانه دور کند طراحی میشود اغلب با سادگی،مینیمالیسم و خطوط صاف به آن میرسیم .مهمترین عنصر در سبک ذن گیاهان است که به وفور استفاده میشود.هماهنگی رنگی بین عناصر مختلف بسیار مهم است .از رنگ های طبیعی و مایم که حس ارامش ایجاد میکنند استفاده میشود .
از دیگر عناطر مهم پرده است که به صورتی انتخاب میشد که علاوه بر کاهش سر و صدا و نور حس صمیمیت را القا نماید. برای ایجاد نور محیطی یکنواخت از منابع نوری با تعداد زیاد و در محل های مختلف استفاده میشود.
سبک معماری داخلی مینیمالیسم
مینیمالیسم یکی از محور های معماریداخلی قرن بیستم است و خیلی آرام و ساده در حال گسترش است در این سبک از زیبایی ذاتی هر یک از عناصر بدون هرگونه عوامل مجلل و پر زرق و برق استفاده میشود .
سادگی و بی الایشی مهمترین خصوصیت این سبک است و تنها حفظ لوازم ضروری از دیگر خصوصیات این سبک است.
درسبک مینیمالیسم معمولا دیوار ها روشن هستند و برای افزودن رنگ ازیک یا دو اثر هنری بهره گرفته میشود.
سبک معماری داخلی صنعتی
رویکرد این سبک به سمت استفاده از اشیا قدیمی صنعتی ساخته شده با فولاد اهن و چوب که معمولا فرسوده و یا بازیافتی هستند میباشد.از رنگ های خاکستری و خنثی و برای کنتراست از رنگ های جسورانه استفاده میشود .
دیوار ها بدون نازک کاری و از متریال های آجر بتن و تیر اهن و چوب استفاده میشود معمولا بصورت ترکیبی به کار گرفته میشود کف با بتن پولیشی یل سنگ کار میشود.
در این سبک از مبلمان های بزرگ و راحت با ساختار صنعتی بهره گرفته میشود.
برای نور پردازی از لامپ های بزرگ صنعتی استفاده میشود.
سبک معماری داخلی شیکر
شیکر یک سبک زندگی و فرهنگی است که دیدگاهش را به طراحی داخل منعکس کرده.سادگی و بی آلایشی و زندگی جمعی از مشخصه های اصلی این سبک است.
ذر سبک شیکر از رنگ های خنثی مانند خاکستری و قهوه ای یا بژ استفاده میشود و از هیچگونه رنگ شارپی استفاده نمیشود. برای کف از چوب خام و مات استفاده میشود.
دیوارها و کابینت ها معمولا سفید طراحی میشوند.مبلمان با طرح های ساده و با چوب گیلاس یا افرا و با پارچه های طبیعی مانند پشم و پنبه ساخته میشود.
سبک معماری داخلی مدرن
طراحی داخلی مدرن پیرو جنبش هنر مدرن است و از هنرهای دکوراسیونی مانند آرت دکو بوجود آمد.
مهمترین عنصر در طراحی داخلی مدرن شکل است. طراحان مدرن از اشکال هندسی مانند مربع مستطیل دایره وبیضی بهره میگیرند.
سادگی حتی مینیمالیستی به همراه چند ایده تزئنی خط اصلی طراحی داخلی مدرن است . در این سبک از اکثر متریال ها مانند چوب پلاستیک فلز و شیشه و... استفاده میشود.
سبک معماری داخلی مراکشی
سبک مراکشی دارای رنگ بندی الگو های سنتی و دکوراسیون و اکسسوری های منحصر به فرد خود میباشد. از رنگ های قرمز و نارنجی که نماد خورشید آبی وسبز نماد اقیانوس طلایی و قهوه ای روشن که نماد بیابان است
کاشیکاری در سبک مراکشیبه وفور وبا جزییات انحصاریخود و معمولا برای قاب آینه میز و روشویی به کار گرفته میشود.
مبلمان از چوب های منبت کاری شده و مشبک و با پارچه هایی از جنس پشم یا ابریشم با کوسن های رنگی و پاف مراکشی طراحی می شوند.گلیم رنگارنگ لوستر های فلزی چوب های منبت کاری شده و کفپوش های سفالی قرمز ازدیگر عناصر مهم این سبک است.
سبک معماری داخلی کلونیال
مهمترین خصوصیت این سبک استفاده از چوب است ساخت لوازم دست ساز با چوب های کاج و افرا و برای کف از چوب سخت مانند گردو گیلاس و ماهگونی بهره برده است . در این سبک از مبلمان روستیک و راحت چوبی میز سه پایه و صندلی لدربک استفاده میشود. از دیگر عناصر مهم در سبک کلونیال ساخت صنایع دستی کوسن پرده فرش و ظروف مفرغ میباشد در این سبک از رنگ های سفید قهوه ای زرد قرمز و خاکستری استفاده میشود.
سبک معماری داخلی آرت اند کرافت
همانند سبک هنرنو در پی واکنش از سبک ویکتوریا به وجود آمد چوب مهمترین عنصر این سبک است که به صورت اورگانیک و بدون تزئینات و رنگ بکارگرفته میشود. در این سبک از رنگ های طبیعی و پخته استفاده میشود.
از دیگر خصوصیات این سبک میتوان به استفاده از مبلمان بدون تزئینات راحت و بی پیرایه لوستر های تیفانی و میکاپ کفپوش چوبی موتیف و نقوش طبیعی مصنوعات فلزی شومینه چوبی اشاره کرد.
سبک معماری داخلی روستایی انگلیس
این سبک روستیک و راحت است و ترکیب از عناصر عتیقه و کلاسیمک با اکسنت های زنانه و جدید به همراه موتیف های سنتی و تویست های مدرن است . در سبک روستایی انگلیس از رنگ های پخته و محو با کنتراست کم استفاده میشود. قالیچه ها و کوسن های گلدوزی شده شمعدان کریستال گلدان های گل تابلوی نقاشی منظره و استفاده از ابزار کشاورزی برای تزیین از مهمترین مشخصه های این سبک است دیوار ها معمولا با کاغذ دیواری پوشیده شده و پرده ها از چیت ها و کتان های گلدار چهارخونه و راه راه با والان کوتاه ساخته میشود.
سبک معماری داخلی فرانسوی
این سبک سلطنتی تزئینی و با ظرافت زیاد است و از تلفیق باروک با مدرن به همراه تزئینات فاخر روی سقف طراحی میشود. مهمترین خصوصیت این سبک رنگ سفید است که به صورت اشباع به همراه جزئیات طلایی و برنزی و برای کنتراست از رنگ های زرشکی و آبی و سبزو طلایی استفاده میشود . مبلمان به صورت ترکیبی از صندلی های لویی چهاردهم با مدرن استفاده میشود. از لوسترهای فاخر در مرکز سقف استفاده میشود چوب های منبت کاری شده به وفور در فضا قرارمیگیرد. برای کف ازسنگ یا چوب استفاده میشود.
سبک معماری داخلی پروونسی
این سبک گرم و صمیمی است و از متریال های طبیعی استفاده میکند رنگ های مورد استفاده در سبک پروونسی معمولا گرم است. مانند زرد صورتی قرمز و ... سطح کف با سفال پوشانده میشود .
تیر های اکسپوز چوبی گلذان های مسی یا کریستالی فلاورباکس با گل های طبیعی مصنوعات چوبی منبت کاری شده دیوارهای گچی رنگ شده مبلمان روستیک فلزی شومینه سنگی صندلی لدربک و شمعدان آهنی از دیگر نشانه های این سبک است.
سبک معماری داخلی هندی
رنگ مهمترین عنصر این سبک است که منعکس کننده طراوت و چالاکی این فرهنگ است و معمولا از رنگ های گرم و جسورانه استفاده میشود. تزئینات مانند قلیان شطرنج چهل تیکه های زر دوزی شده مجسمه ها مانند فیل نقاشی ها پرده های باشکوه و معبد خانگی شامل تندیس الهه و خدایان در سبک حائز اهمیت است. در سبک هندی الگوها نقش گسترده ای دارند از مبل و پرده ها گرفته تا روی دیوار فرش و کاشی درج میشوند.
سنگ مرمر گرانیت و کاشی برای کفسازی استفاده میشوند.
سبک معماری داخلی اسکاندیناوی
در این سبک معماری داخلی طوری طراحی شدهکه انعکاس دهنده ی نور طبیعی باشد . در سبک اسکاندیناوی بر روی حداقل تزئینات به همراه ساخت با ظرافت تمرکز میشود. رنگ غالبا در این سبک سفید است که با زرد آبی و یا صورتی کم رنگ و مبلمان تیره ترکیب میشود. کف با چوب های سخت پوشش داده میشوند. مبلمان تمام چوب ساخته میشود.
سبک معماری داخلی جنوب غربی
خاستگاه این سبک در ایالات جنوب غربی آمریکا مانند آریزونا و نیومکزیکو است.محیط زیست عناصر طبیعی اسپانیایی ها مکزیکی ها و سرخ پوستان مهمترین عوامل تاثیرگذار در این سبک است . سقف تخت با تیرهای چوبی اکسپوزو تراس و باغ نشانه های این سبک میباشد. در این سبک از تم خاکی مانند قهوه ای کرم وسفید استفاده میشود معمولا درب و پنجره ها لاجوردی هستند .
مبلمان ساده توسط عناصر طبیعی و با روکش چرم ساخته میشوند . دیوارها با خشت و یا گچ و کف با آجرهای سفالی پوشش داده میشوند.
سبک معماری داخلی عربی
سبک عربی یک سبک عرفانی فانتزی و لاکچری میباشد. که از ترکیب معماری ایرانی و دکوراسیون های منطقه مدیترانه به وجود آمده است . برای طراحی به سبک عربی می بایست حس بادیه نشینی اما لاکچری را به روح فضا دمید . استفاده از نقوش تزئینی اسلیمی موزایک شیشه ای معرق های چوبی آجر عاج لوستر های لاکچری فرش وپارچه های فاخر مبلمان با چوب های منبت کاری شده از دیگر مشخصه های این سبک است.
استفاده شدید از رنگ در طراحی سبک سبک عربی در نظر گرفته میشود.
سبک معماری داخلی شبی چیک
شبی چیک سبکی رومانتیک است در اصل یک ارائه ملیح شده به همراه سلایق زنانه از یک سبک پر زرق و برق قدیمی است. در این سبک از عناصر قدیمی با مدرن همزمان استفاده میشود.این سبک اهمیت فراوان به پارچه ها میدهد و از پارچه های قدیمی فرانسوی یا کتان استفاد میشود.
رنگ اشباع در سبک شبی چیک سفید است و برای کنتراست از رنگ های محو استفاده میشود.
سبک معماری داخلی اسپانیایی
در این سبک تجمل و سادگی در کنار هم قرار میگیرند در سبک اسپانیایی از رنگ های خاکستری مایل به قهوه ای نارنجی تیره شکلاتی و آبی نیلی استفاده میشود. دیوارها با گچ اندود شده وسپس رنگ آمیزی و پتینه شده و گاهی با طاقچه تزئین میشوند. پنجره های چوبی روستیک کاشی های تزئینی سقف چوبی پرده های پر نقش موزائیک سفالی و فرش های رنگارنگ از دیگر نشانه های این سبک است.
لوازم جانبی ازآهن و سفال ساخته میشوند . مبلمان از چوب های تیره مانند ماهگونی یا گردو با روکش چرم ساخته میشوند.
سبک معماری داخلی مدیترانه ای
مهمترین اصل در سبک مدیترانه ای آرامش است. در این سبک از رنگ های خنثی به همراه آبی ملایم سبز دریایی و یا آجری استفاده میشود. ازعناصر دریایی مانند مجسمه های شنی گوش ماهی تکه های مرجان و ...برای زیبایی بخشیدن به فضا استفاده میشود. در سبک مدیترانه ای از مبلمان ساده چوبی استفاده میشود .
سبک معماری داخلی کلاسیک
سبک کلاسیک سبک لاکچری سنتی غربی است . مبلمان و اکسسوری ظریف جزئیات دکوراسیون گچ بری ها و تزئینات چوبی و پارچه ای با ظرافت آینه کاری ها مبل های وینگ بک ،چگندل کوئین و میزهای کلوفوت ، عتیقه جات آرک ها و ستونها و ... مهمترین مشخصه این سبک است.
دیوارها با رنگ های خنثی مبلمان با رنگ های قرمز آبی و قهوه ای و سایر اکسسوری ها با رنگ های شارپ رنگ آمیزی می شوند. در این سبک از پارچه های نفیس ابریشمی و مخملی با الگوهای گلدار استفاده میشود.
یکی دیگر از عناصر کلیدی این سبک چوب است.
ومعمولا از چوب های تیره مانند گیلاس افرا و ماهگونی منبت کاری شده استفاده میشود.
سبک معماری داخلی ترانزیشنال
سبک ترانزیشنال ترکیبی از طراحی کلاسیک و مدرن است. این سبک پیوند بسیار خوبی بین عناصر مدرن و کلاسیک ایجاد میکند و نتیجه آن طراحی پایدار و ظریفی است که هم راحتی و هم کلاسیک میباشد.
رنگ مورد استفاده در این سبک کرم قهوه ای اکر و خاکستری است. ترکیب متریال های براق و مات مورد استفاده قرار گرفته است.
درسبک ترانزشنال از اکسسوری بسیار کم استفاده میشود و پارچه ها معمولا ساده انتخاب میشوند.
سبک معماری داخلی وینتج
سبک وینتج یک سبک تلفیقی و گلچین است که علاوه بر خودمانی و کلبه ای بودن لوکس و پر زرق و برق و رمانتیک است. این سبک پارچه های لوکس با طرح های گلدار مورد استفاده قرارمیگیرد
رنگ های مورد استفاده در این سبک ترکیبی از رنگ های شاد و جیغ و پر هیاهو است . استفاده از اکسسوری های عتیقه در فضا مرسوم است.
سبک معماری داخلی مصری
سبک معماری داخلی مصری منبع اکثرسبک های اروپایی است. مهمترین مشخصه در شیوه مصری تقارن در طراحی و استفاده ی فراوان از رنگ ها میباشد.
ارک ها تیر ها و ستون های زیبا و قطور با تزئینات فراوان استفاده از عاج صفحات فلزی و اکسسوری های فاخر و زیورآلات و همچنین طراحی با الگو های هندسی راه راه و زیگ زاگ اهمیت ویژه در سبک مصری دارددیوار ها با رنگ های خنثی مانند زرد کم رنگ یا بژ و نقاشی های تزئینی بر روی آن طراحی میشوند در این سبک از مبلمان های چوبی حکاکی شده با نقوش الهام گرفته شده از حیوانات استفاده میشود.
سبک معماری داخلی ماوریک
سبک ماوریک بسیار تخیلی و کاملا جسورانه است و از هیچ قاعده خاصی پیروی نمیکند . جز تخیل طراح در این سبک همه چیز به صورت غیر معمول کنارهم چیده میشنوند رنگ ها کاملا تصادفی انتخاب میشود.
مبلمان تقارن تناسب خاصی با هم ندارند و از احجام همپوشان بسیار استفاده میشود .
مخاطبان از سبک ماوریک یا کاملا متنفرند یا به شدت می پسندند.
سبک معماری داخلی باروک
سبک لاکچری باروک در واکنش نسبت به کلاسیک ایجاد شده و برای اولین باربرای توصیف آثار بی نظم و غیر عادی به کار گرفته میشود. وجه مشخصه این سبک حرکتو پویایی است .
استفاده از قالیچه های دست بافت نفیس آینه های بزرگ لوستر های کریستالی مجسمه ها چوب های منببت کاری شده گچبری های ظریف از دیگر نشانه های این سبک است.
در این سبک از رنگ های شارپ مانند ترکیب زرشکی و یا سبز با طلایی استفاده میشود.
در سبک باروک از مبلمان های سلطنتی با جزییات فراوان و طلا کوب شده و از پارچه هایی با طرح های پیچیده استفاده میشود.
سبک معماری داخلی روکوکو
روکوکو همانند باروک سبکی لاکچری است با این تفاوت که از جزییات کمتر و رنگ های روشنتر بهره گرفته میشود.
از ویژگی های این سبک گچبری های طلایی دیوار ها و سقف ها با جزییات پر کار آینه کاری ها با جزییات فراوان مبلمان از چوب های گران قیمیت مانند ماهگونی و ساج استفاده زیاد از فرم های منحنی پر پیچ و تاب و بیضی نام برد
رنگ های زرد صورتی شیری آبی لاجوردی کرم و طلایی در این سبک بسیار به چشم می آید.